Prof. dr. Ante Čuvalo: Roditelji se trebaju više žrtvovati za bolje uvjete u školi

Večernji list, BiH – 10. studenoga 2011.

Prof. dr. Ante Čuvalo i njegova supruga, prof. Ikica Čuvalo, napravili su i darovali svojoj sredini, a prije svega učenicima pučkoškolcima, veoma vrijedno, korisno, humano i poučno djelo. U OŠ Marka Marulića u Ljubuškom, obnovili su tijekom ljeta zajedno sa svojim prijateljima, jednu učionicu. Na taj korak su se odlučili vidjevši da u školi, osim uređenih i lijepih učionica, ima i nekoliko koje vape za obnovom, ali škola nema mogućnosti da to napravi. U izboru učionice koju će obnoviti i urediti pomogao im je njihov usvojeni sin Stipo, koji ide u sedmi razred u toj školi.
– Pitali smo našega Stipu koja je učionica najzapuštenija i u najlošijem stanju i on nam je rekao da je to kabinet za likovnu kulturu. Otišli smo pogledati i doista je bio u, može se reći, užasnom stanju, i zidovi, stolovi, stolci, pod, imamo i slike koje smo snimili, one sve govore. Prvo smo računali da bi obnovili zidove, međutim ako popraviš zidove, ne valja pod, ako promijeniš pod ne valjaju klupe i onda se klupko počelo sve više odmotavati, odlučili smo da se sve obnovi. S donedavnim ravnateljem škole Radoslavom Bošnjakom dogovorili smo se da će i škola uraditi jedan dio, uklonili su jedan pregradni zid, riješili odvod vode, postavili zastore. Obratili smo se našim prijateljima iz SAD da sudjeluju i pomognu i oni su dali svoj novčani doprinos – kaže prof. Ante Čuvalo.
Pomogli su iseljenici iz Ljubuškog, po 1.000 dolara Stipe Bubalo iz Los Angelesa (rodom iz Hardomilja) i Nikola Penava iz New Yorka (rođen u Studencima) i 200 dolara Stoja Kosir iz Chicaga (rođena Markotić, iz Graba). Građevinski radovi zajedno s materijalom, stajali su 6.700 KM, ne računajući radove i troškove koje je snijela škola. Od tog iznosa Ante i Ikica platili su blizu 3.000 dolara, točnije 3.840 KM. U međuvremenu se javio i njihov sin Mime i obećao dati 1.000 dolara. U dogovoru s općinskim načelnikom Nevenkom Barbarićem nabavljene su i klupe za crtanje, ukupno 30 komada. Za njih je plaćeno 4.200 KM i to financira Općina. Ikica i Ante su posjetili učenike i njihovu nastavnicu Anku Zelić u novom kabinetu. Učenici i nastavnica Ankica nisu skrivali zadovoljstvo što su dobili suvremeni kabinet i odlične uvjete za rad i učenje, toplim riječima su se zahvalili svojim dobročiniteljima i u znak zahvalnosti darovali im učenički rad, sliku Humačke ploče. Ante Čuvalo je kao 19-godišnjak iz Ljubuškog prebjegao iz bivše države na Zapad gdje se kao politički emigrant djelatno borio za slobodu hrvatskoga naroda i njegovu nezavisnu državu. I on i supruga Ikica bili su sveučilišni profesori u SAD-u. Imaju dvoje rođene djece, sina i kćer, a Stipu su usvojili iz dječjeg doma Egipat u Sarajevu. U mirovini su i trajno su se prije dvije godine vratili u Ljubuški gdje su sagradili obiteljsku kuću.
– Na ovu zamisao smo došli potaknuti iskustvom koje smo stekli živeći u Americi. Tamo smo naučili na blisku suradnju između roditelja i škole, da su roditelji dio škole, ne samo kada se pojavi neka teškoća, i željeli bismo da to na neki način zaživi i ovdje. Znamo da se ne može kopirati, prilike su drukčije, ali važno je razvijati kulturu da je to naša škola, nije tuđa, da su to naša djeca, to je zajedničko dobro, što ima vrjednije i važnije od djece. Treba pomagati na način kojim se može, možemo se potruditi obojati prostoriju ili dvije, popraviti nešto, obnoviti, urediti… Siguran sam da dosta roditelja ne može financijski pomagati, teško je, ali netko će reći – ja ću raditi subotu ili dvije, drugi će reći – je ne mogu raditi, ali dat ću 50 maraka, treći, poduzetnici, vlasnici tvrtki, će reći – dat ćemo građevni materijal… Ako se ima dobre volje lako će se naći načina kako će se pomoći – kaže prof. Ante Čuvalo.

Ivan Kaleb

Your browser may not support display of this image. u-obnovljenoj-ucionici-1u-obnovljenoj-ucionici-2
u-obnovljenoj-ucionici-5u-obnovljenoj-ucionici-8